Skip to main content

Драга браћо и сестре,

Божији благослови на све вас и ваше најмилије у нади да сте живи и здрави! 

Овог 4. јула 2020. године обележена је 115-годишњица прве литургије коју је служио у новоосвећеној цркви Светог васкресења у Чикагу са групом од 200 Срба нашег драгог оца и светог апостола Севастијана Дабовића. Реч “апостол”, апостолос (грчки) значи онај који је послан, отпремљен – другим речима, коме је поверена мисија, страна мисија. Како одговара епитафу ове легендарне фигуре. Било нам је жао што нисмо могли обележити овај јубиларни догађај на прави начин.

Колико нас зна о историји и животним делима нашег драгог свеца? Колико нас зна да је Свети Севастијан прво мушко дете рођено у Америци за време председника Абрахама Линколна? Он је написао пријатељу: “Ја сам прво мушко дете које су Срби родитељи добили у Америци”. Рођен је Јован 21. јуна 1863. у Сан Франциску од родитеља Илије и Јелене Дабовић. 

Да ли сте знали да је и први који је примио монашки постриг у Сједињеним Државама и да је он први православни свештеник рукоположен на овом континенту (7. јануара 1889.)?

Да ли сте знали да је свети Севастијан крштавао више људи него било који други српски свештеник на западној хемисфери? Свети Николај (Велимировић) епископ Жички, који је сахранио Светог Севастијана у манастиру Жича 1940. године назвао га је највећим српским мисионаром савраменог доба. Свештеници Руске царске морнарице су се старали о духовним потребама православних верника и у Сан Фрациску године 1863. један од ових капелана, јеромонах Кирил крстио је бебу Јована, што значи: Бог је милостив – будићег Севастијана на руском ратном броду Богатир, који је тада био укотвљен у Сан Францишком заливу.

Да ли сте знали да је прва православна божанска литургија служена на америчком тлу била у кући Србина званог Петар Секуловић у Сан Франциску, јер су се све претходне литургије служиле на бродовима усидреним уз обалу? Свети Севастијан је имао четири или пет година када је присуствовао овој првој литургији са мајком: 

Сећам се те прве службе, на коју сам отишао заједно са мајком. Морали смо дуго да пешачимо непополочаним улицама. Штавише били смо страшно покисли. На крају смо стигли до мале куће, прешли преко дасака изнад јарка (или привремено ископаног шанца) и ушли у цркву. „Црква“ је била постављена у одељеној соби. На самом крају, супротно од улаза, лежао је свети Антиминс на покривеном столу. Мали сто у углу је служио као сто предложења. Сећам се да су биле две иконе на зидовима: Спаситеља и Богородице. Било је приближно око двадестак причасника на Литургији.

Да ли сте знали да је Свети Севастијан први пут посетио Чикаго 1893. године и док је боравио у Чикагу, окупљао је локалне православне Србе и са њима служио Св. Литургију. Иако је у то време могао да сретне само двадесетак Срба, годинама касније ће градити управо на том темељу који је тада поставио за Српску Православну Цркву у Чикагу. Током овог боравка био је у Чикагу на Светском сајму: Изложба Колумбија који је одржан у октобру месецу је била међународна изложба на којој је по први пут цео салон издвојен само за електрична достигнућа. То је био историјски догађај јер су Никола Тесла и Westing-

admin

Author admin

More posts by admin

Leave a Reply